Hinduistisk abegud krydsord: Hanuman og Hans Kult i Asien

Hinduistisk abegud krydsord: Hanuman og Hans Kult i Asien Hanuman i hinduistisk mytologi

Abehærens leder

Hanuman er abehærens leder i hinduistisk mytologi, og hans bemærkelsesværdige bedrifter er nøje beskrevet i det store hinduistiske sanskrit-digt, Ramayana – også kendt som “Ramas rejse.”

Legenden om Hanuman

Legenden om Hanuman begynder med en bemærkelsesværdig hændelse i hans barndom. Som spæd forsøgte Hanuman, søn af en nymfe og vindguden, at flyve op og gribe Solen, som han fejlagtigt tog for en frugt. Indra, gudernes konge, greb ind ved at slå Hanuman med en tordenkile på kæben (hanu), hvilket inspirerede til hans navn. Da Hanuman fortsatte med at opføre sig dårligt, blev han forbandet af magtfulde vismænd til at glemme sine magiske kræfter, herunder evnen til at flyve eller forvandle sig til en uendelig størrelse. Denne forbandelse skulle vare, indtil han blev mindet om sine kræfter.

Senere førte Hanuman abehæren i en mission for at hjælpe Rama, en avatar (inkarnation) af guden Vishnu, med at redde Rama’s hustru, Sita, fra dæmonen Ravana, der var kongen af Lanka (måske ikke det nuværende Sri Lanka). Med hjælp fra Jambavan, bjørnenes konge, blev Hanuman mindet om sine kræfter og krydsede strædet mellem Indien og Lanka i ét kraftfuldt spring, på trods af vandige dæmoners bestræbelser på at stoppe ham ved at sluge ham eller hans skygge. Han blev opdaget i Lanka, hvor hans hale blev sat i brand, men han brugte den ild til at brænde Lanka ned. Desuden fløj Hanuman til Himalaya og vendte tilbage med et bjerg fyldt med lægeurter for at genoprette de sårede i Ramas hær.undefined

Kulten omkring Hanuman

Hanuman bliver tilbedt som en betroet figur i templer dedikeret til Rama og har også egne helligdomme. Sidstnævnte er ofte befolket af aber, som ved, at de ikke kan blive mishandlet der. I templer over hele Indien optræder Hanuman i form af en abe med et rødt ansigt, der står oprejst som et menneske. Hans tjeneste for Rama gør ham til en model for menneskelig hengivenhed (bhakti).

Hanuman uden for Indien

Hanuman er også en populær figur blandt buddhister i Central-, Sydøst- og Østasien, hvor der er opført mange templer til hans ære og bydistrikter, der bærer hans navn. Uden for Indien varierer fortællingerne om Hanuman, og han har forskellige egenskaber og relationer, såsom koner og børn i nogle traditioner. Han har også tjent som inspirationen til abehelten i det store kinesiske digt, “Xiyouji” eller “Rejsen til Vesten.” I Indien bliver Hanuman æret af den nationalistiske hinduistiske organisation, Rashtriya Swayamsevak Sangh, og han er blevet portrætteret som en voldsom superhelt i en populær serie af tegneserier. Endelig skal det nævnes, at Hanuman langur (Semnopithecus entellus), en af de mest almindelige indiske aber, er opkaldt efter karakteren fra Ramayana.

See more at abizibee.com

Leave a Comment